Wil je graag varkenshaas bereiden? Dan vraag je je misschien wel af wat een varkenshaas nu eigenlijk is en waar het vandaan komt. Mensen vragen zich af of dat een varkenshaas afkomstig is van een varken of van een haas. Een varkenshaas is een onderdeel van een varken, niet van een haas. De benaming varkens zou komen van de vorm van het stuk vlees, het zou je namelijk aan een haas doen denken. Het is de meest malse spier en deze vind je op de rug van een varken. Je vindt hem naast het varkensribstuk, daar worden dan karbonades en spareribs van gemaakt. Misschien heb je het al eens opgemerkt als je varkenshaas hebt gekocht, het is niet altijd even groot. Dit komt omdat het een schuin toelopend stuk vlees is. Deze malse spier bestaat eigenlijk uit een dik gedeelte ook wel de kop genoemd en een dunner uiteinde.
De varkenshaas wordt gezien als het lekkerste deel van het varken, maar het is ook het zachtste deel. Er worden veel gerechten klaargemaakt waarin je varkenshaas kunt vinden. Maar de producten worden vaak op smaak gebracht met kruiden, druiven of met champignonsaus. Ook wanneer je uit eten gaat kun je de varkenshaas terugvinden op de menukaart. Je kunt ook zelf varkenshaas bereiden, dan kun je een stukje halen in de supermarkt of bij de slager.
Je wil misschien wel verschillende gerechten met varkenshaas bereiden, maar wat heb je dan allemaal nodig om de varkenshaas goed te kunnen bereiden? Dat ligt er aan welk gerecht je klaar gaat maken en hoe je de varkenshaas gaat bereiden. Je kunt de varkenshaas bereiden in de oven, dan kun je zelf de keuze maken wanneer je hem gaar genoeg vindt. Je kunt de oven dan het beste op 160-180 graden zetten en laten voorverwarmen. Als je de varkenshaas rood wil eten dan kun je hem 12 minuten in de oven doen, als je hem rosé wilt eten dan kies je voor 15-20 minuten en als je hem doorbakken wilt dan kost je dat ongeveer 20-30 minuten. Het zijn echter wel richtlijnen, als je een dikkere varkenshaas hebt, zal het ook langer duren voordat deze helemaal doorbakken is. Let goed op dat je de varkenshaas niet te lang gaat bakken want anders kan hij taai worden. Wil je de varkenshaas bereiden zodat hij lekker mals wordt? Dan kun je er een klontje roomboter op leggen. Het beste kun je de varkenshaas bereiden in een schaal.
Als je de varkenshaas gaat bereiden in de koekenpan, dan kun je een grotere koekenpan gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je meerdere stukken vlees naast elkaar kunt leggen. Je doet er vervolgens een beetje boter of olijfolie bij (of beide) en dan schroei je de varkenshaasjes op hoog vuur dicht. Dit kun je in twee minuten doen. Als je de varkenshaas dicht laat schroeien zorgt dat er voor dat de sappen er in blijven en dan blijft de varkenshaas ook lekker mals. Je kunt vervolgens het stuk vlees nog tien minuten in de oven doen. Daarbij kun je de oven het beste eerst voor laten verwarmen op ongeveer 180 graden. Krijg je ook al zin in dit lekkere stukje vlees? Dan kun je nu zelf je varkenshaas bereiden, in de pan en in de oven, of alleen in de oven. Er zijn ook mensen die de varkenshaas bereiden in de pan, dit kost vaak wat meer tijd, maar ook dat hangt af van hoe je je varkenshaas wilt eten.
De prijs van varkenshaas kan van belang zijn als je je maaltijd klaar gaat maken. Misschien wil je een goedkoop stuk vlees gebruiken voor je gerecht. Daarbij is het bij varkenshaas goed om te weten dat de kop wordt gebruikt voor de saté, deze is dan ook het goedkoopste. Dan is er nog het middelste deel van de varkenshaas, deze is het prijzigst. Je kunt dit deel namelijk in veel restaurants terugvinden. De prijzen van de varkenshaas in een restaurant kun je niet zo gemakkelijk beoordelen. Je kunt het vlees wel in iedere supermarkt vinden. Je betaalt ongeveer zeven euro voor 500 gram varkenshaas. Dit zal echter per winkel variëren.